Thursday, October 13, 2011

DULU TANGKAP WARGA ASING, SEKARANG HANTAR WARGA ASING KURSUS PULAK.......


Polis menafikan dakwaan Pemuda PAS bahawa 240 warga asing yang menaiki sepuluh buah bas dari Johor kelmarin, dibawa ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk mendapat taraf warganegara yang membolehkan mereka mengundi.

Ketua Polis Daerah Sepang Superintendan Imran Abdul Rahman ketika dihubungi semalam, mengesahkan menerima laporan berhubung perkara itu kelmarin, lapor Sinar Harian. Bagaimanapun beliau berkata, selepas menjalankan siasatan didapati perkara itu tidak benar.

“Maklumat yang kita peroleh menunjukkan semua warga asing itu berada di Desa Pinggiran Putra untuk menghadiri kursus keusahawanan. “Mereka (warga asing) bukan dibawa untuk pergi ke JPN seperti yang didakwa oleh pihak terbabit,” katanya seperti dilaporkan harian berbahasa Melayu itu.

( LAPORAN WWW.MALAYSIAKINI.COM )

ULASAN : Nampak gayanya makin teruk negara kita ni, hujan dah naik ke langit....dalam dua tiga tahun lepas, pihak polis bergabung dengan RELA masuk kampung keluar kampung mencari warga asing yang tidak ada kad pengenalan, mereka yang tidak ada kad pengenalan akan di tangkap dan dibawa ke Kem Tahanan bagi warga asing...kalau di Pahang di Kemayan.

Saya punyai kawan yang berasal dari Kemboja yang tinggal di Sekukuh Pekan Pahang, kata mereka "Setiap kali polis dan RELA masuk kampung,maka lintang pukanglah penduduk-penduduk yang tidak punyai IC lari ke dalam hutan".Ada dikalangan penduduk disitu yang belajar di pondok Kelantan,mereka beramal dengan surah2 tertentu supaya RELA tidak masuk kerumah-rumah mereka dan menjadi, dengan pertolongan Allah.

Oleh kerana takut, sehinggakan mereka-mereka yang tidak pandai baca quran pun boleh menghafal surah-surah tersebut untuk di jauhkan daripada RELA dan polis.Tapi akhir-akhir ini,nampak gayanya lain pulak jadinya,pendatang asing dibawa krusus keusahawanan pulak....bila pulak mereka ni boleh berniaga disini ? Mana mereka nak ambik modal? Nak pinjam dengan kerajaan, perlukan kepada cagaran pulak....apa yang pendatang ni nak cagarkan kepada kerajaan ?....

jadi kepada KETUA POLIS DAERAH SEPANG tak payah jadi penipulah..semua orang dah tahu....

No comments: