Thursday, January 27, 2011

BIADAB : HARIAN METRO HINA ISLAMOleh: Pria Malaya

Sungguh biadap akhbar tabloid Harian Metro memainkan sentimen agama dalam sisipan akhbar cetaknya semalam (27 Januari 2011)..dlm tak sedar, mereka sebenarnya telah menyindir dan menghina Islam sendiri!

Siapa kartunis Juragan ni?..nama sebenar beliau ialah Mohd Desa Omar atau lebih popular dengan nama penanya, "Juragan"..dah lama dalam bidang lukisan dan pernah menjadi guru sebelum kembali aktif melukis..

Mungkin beliau jahil dalam hal ini, maka tiada salahnya jika mengaku kesalahan..penulis selaku pembaca akhbar Metro menuntut beliau, termasuk (editor) akhbar Harian Metro membuat permohonan maaf atas isu ini..

Cukuplah dgn penghinaan dan sindiran tajam oleh parti MCA dan Gerakan terhadap syariat Islam ini, jgn umat Islam sendiri terikut2 dgn rentak mereka akibat kejahilan diri sendiri..fikir2kan..wallahua'lam..

Kartun Salam Harian Metro Hina Muslimah Islam?

Oleh: isma daud

Kebolehan yang dikurniakan Allah SWT kepada seseorang adalah untuk seseorang itu membesarkan syariatnya tetapi sayang sesetengah orang nikmat kepandaian dan kebolehannya digunakan untuk mempersendakan ajaran dan suruhan Allah SWT.

Terbaru isu bersalam yang digembar-gemburkan oleh media sempena Kempen Pilihanraya Kecil Dun Tenang sehingga ada yang sanggup melukis kartun dengan niat sinis menghina muslimah dalam isu bersalam ini.

Kartun dalam Harian Metro bertarikh 27 Januari 2011 di ruang Dialog Kota Raya telah memaparkan gambar situasi di Tenang.Ada 2 watak di dalam gambar ini. Seorang muslim wanita. Dan seorang pula wanita cina menjual ikan. Apa yang berlaku dalam gambar ini? Kartun sinis menghina calon Pas, Cikgu Mala. Gambar ni menghina Umat Islam khasnya muslimah dan agama Islam sendiri!

Gambar ini jelas menunjukkan perasaan prejudis orang cina dengan digambarkan melalui peniaga wanita cina terhadap wanita muslimah Islam. Apa lagi yang mahu disampaikan oleh kartun seperti ini? Tidak lain dan tidak bukan ianya bertujuan jahat semata-mata menimbulkan perasaan takut orang bukan Islam terhadap Islam itu sendiri.

Apakah pihak ini sudah kehabisan modal untuk berkempen sehingga sanggup melukis dengan perasaan tidak suka dengan seorang muslimah yang hanya menunjukkan satu contoh bagaimana sepatutnya seorang muslimah Islam bersikap??? Rendahnya tahap pemikiran mereka.

Ya Allah berilah petunjuk dan hidayahMu kepada mereka semua ini..... Tunjukkan jalan kepada mereka agar mereka kenal kecantikan dan keelokkan agama mereka sendiri dan selamatkan mereka daripada jahiliyyah yang bersarang dalam benak daan jiwa mereka itu dan berilah pertolongan dan kemenangan kepada hamba-hambaMu yang soleh dan solehah khususnya mereka yang berusaha menegakkan syiarMu... amiin, ya rabbal 'aalamiin.


http://ruangbicarapriamalaya.blogspot.com

1 comment:

otaklunyai said...

Inilah hasil didikan selama 53 tahun umgok kepada rakyat... yang ada kuasa tak tau menggunakan kuasa untuk mencari keredhaan Allah dan tak tau pula kuasa yang diberikan sementara oleh Allah itu telah digunakan untuk mencari murka Allah... Nauzubillah!! Walaubagaimanapun balasan kepada orang2 fasik tetap akan disiksa di kampung Akhirat kelak... alasan2 bodoh ketika itu tak pakai... jadi para wartawan yg ada kuasa untuk menulis atau sesiapa saja termasuk diri saya berhati2lah.. tipu muslihat manusia2 yg engkar kepada Allah yang bagaikan syaitan dan iblis menggoda manusia untuk keneraka jahannam.. dan demi memuaskan nafsu mereka sahaja...