Wednesday, September 10, 2008

INDAHNYA SOLAT BERJEMAAH


KELEBIHAN SOLAT BERJAMAAH

Pertama: Kelebihan solat berjemaah berbanding solat berseorangan.

Imam Bukhari telah meriwayatkan didalam hadith yang shahih.
عن أبى سعيد الخدري رضى الله عنه, أنه سمع النبى صلعم يقول :صلاة الجماعة تفضل صلاة الفذ بخمس وعشرين درجة
Maksudnya: Daripada Abi Said Al-khudriyy R.anhu, sesungguhnya Nabi SAW bersabda “Solat berjemaah lebih afdhal daripada solat bersendirian sebanyak 25 kali ganda.

Terdapat hadith yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar tentang solat berjemaah mendapat 27 kali ganda.walau bagaimanapun ulama’-ulama’ telah memberikan alasan mereka yang tersendiri. Iaitu ianya bergantung kepada jenis solat,khusuk, penyempurnaan bacaan. Ahli jamaah yang ramai, tempat yang mulia seperti masjidil haram dan imam yang alim sudah pasti lebih banyak fadhilatnya.

Kedua: Berada di bawah bayangan arasy Allah dihari kiamat kelak.

Hadith yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim :
عن أبى هريرة رضى الله عنه عن النبى صلعم قال: سبعة يظلهم الله فى ظله يوم لا ظل إلا ظله: الإمام العادل وشاب نشأ فى عبادة ربه, ورجل قلبه معلق بالمساجد
Maksudnya: Daripada Abi Hurairah R.anhu, daripada Nabi SAW bersabda “Ada tujuh golongan manusia yang akan ditempatkan oleh Allah dibawah bayangannya pada hari yang tidak ada bayangan melainkan bayangan Allah SWT.Iaitu pemerintah yang adil, pemuda (yang terdidik dengan agama) beribadah kepada Allah SWT,lelaki yang hatinya bergantung kepada masjid…..

Ketika mengulas hadith ini” ورجل قلبه معلق بالمساجد” Imam An-Nawawi menyatakan: “Bersangatan mengingati masjid dan sentiasa beristiqamah pergi ke masjid kerana untuk solat berjemaah bukan bermaksud berterusan tinggal didalam masjid.(Syarah An-Nawawi, jilid7/121.

Ketiga: Allah SWT merasa hairan dengan solat berjemaah.

Sabda Nabi SAW:
عن عبد الله بن عمر رضى الله عنهما قال: سمعت رسول الله صلعم يقول: إن الله ليعجب من الصلاة فى الجميع
Maksudnya: Sesungguhnya Allah sangat hairan dan takjub dengan solat yang didirikan secara berjemaah.(H.R Imam Ahmad)

Keempat: Keampunan bagi orang yang solat berjemaah selepas menyempurnakan wudhuk.

عن عثمان بن عفان رضى الله عنه قال: سمعت رسول الله صلعم يقول: من توضأ للصلاة فأسبغ الوضؤ, ثم مشى إلى الصلاة المكتوبة فصلاها مع الناس أو مع الجماعة أو فى المسجد غفر الله له ذنوبه
Maksudnya: Daripada Uthman bin Affan R.anhu berkata, Aku pernah mendengar RasuluLlah SAW bersabda “Sesiapa yang berwudhuk untuk solat, lalu dia menyempurnakan wudhuknya, kemudian dia terus berjalan untuk mendirikan solat fardhu, lalu dia menunaikan solat fardhu bersama orang lain atau secara berjemaah atau di masjid nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya. (Shahih Muslim. Hadith no232. Jld 1/208)

Kelima: Bertambah kelebihan solat berjemaah dengan bertambahnya bilangan ahli jamaah.

Sabda Nabi SAW:
عن أبى بن كعب رضى الله عنه قال رسول الله صلعم " إن صلاة مع الرجل مع الرجل أزكى من صلاته وحده وصلاته مع الرجلاين أزكى من صلاته مع الرجل. وما كثر فهو أحب إلى الله عزوجل.
Maksudnya: Dari Ubay bin Ka’ab R.anhu, daripada RasuluLlah SAW,sabdanya “Sesungguhnya solat jemaah yang dilakukan oleh dua orang lelaki lebih afdhal disisi Allah berbanding kedua-duanya melakukan (solat) secara bersebdirian. Begitu juga solat berjemaah tiga orang lelaki lebih afdhal disisi Allah berbanding solat berjemaah yang dilakukan oleh dua orang lelaki sahaja. Semakin ramai bilangan jemaah, maka ianyasemakin disukai disisi Allah SWT.

Keenam: Kelebihan solat isyak, subuh dan asar berjemaah.

Sabda Nabi SAW:
عن أبى هريرة رضى الله عنه قال: قال النبى صلى الله عليه وسلم ولو يعلمون ما فى العتمة والصبح لأتوهما ولو حبوا.
Maksudnya: Daripada Abi Hurairah R.anhu berkata, Nabi SAW bersabda “Jika manusia mengetahui kelebihan yang tersirat disebalik solat isyak dan subuh yang didirikan secara berjemaah nescaya mereka akan (bertungkus lumus) mendatanginya walaupun dalam keadaan merangkak.

Sabda Nabi SAW:
يتعاقبون فيكم ملائكة بالليل ، و ملائكة بالنهار ، و يجتمعون في صلاة الفجر ، و صلاة العصر ،ثم يعرج الذين باتوا فيكم ، فيسألهم ربهم و هو أعلم بهم كيف تركتم عبادي ؟فيقولون تركناهم و هم يصلون ، و أتيناهم و هم يصلون
Maksudnya: Bersilih ganti malaikat malam dan malaikat siang datang kepada kamu, lalu mereka bertemu ketika solat subuh dan asar.Kemudian ketika malaikat malam naik ke langit , maka bertanyalah Allah kepada mereka sedangkan Allah itu Maha mengetahui segala tindak tanduk mereka “Bagaimanakah hambaku ketika kamu meninggalkan mereka?”.Lalu para malaikat menjawab “Kami telah tinggalkan mereka dalam keadaan mereka bersolat dan kami mula-mula mendatangi mereka, mereka juga sedang bersolat. (Shahih Muslim no 632.Jld 1/439)

Wassalam
110920080700am

No comments: