Monday, October 19, 2009

PENYELEWENGAN DI DALAM DAKWAH DAN JIHAD

Kita telah ditarbiyyah oleh naqib-naqib didalam program usrah, mukhayyam dan ijtima’ bahawa parti kita (PAS) adalah sebuah parti gerakan politik dan dakwah.Dakwah yang betul ialah dakwah yang mempunyai hubungan dengan jihad serta yang berkait dengannya. Disana adanya penyelewengan-penyelewengan yang berlaku kerana tidak mengikut jalan dakwah yang sebenar.Ustaz Mustafa Masyhur telah menyebut didalam kitabnya “Toriqud Dakwah bainal Asolah Wal Inhiraf” .

1. Tidak memberi keutamaan selayaknya kepada jihad atau bersemberono dalam membuat persediaan jihad, iaitu dengan memberi separuh usaha sahaja padahal ia mampu mengorbankan usaha dan tenaga yang lebih besar dan lebih banyak.

2. Cuai dan lalai yang menjadikan seseorang itu merasa berat untuk berjihad.Ianya juga dikira sebagai penyelewengan dari landasan yang asal.Sedangkan Allah SWT telah memberi amaran kepada orang-orang yang berat hatinya untuk berjihad dengan dijanjikan azab yang pedih.

Firman Allah SWT dalam surah At-Taubah ayat 38-39 bermaksud :
“ Wahai orang-orang yang beriman, mengapa kamu apabila dikatakan kepada kamu “pergilah beramai-ramai (untuk berperang) pada jalan Allah” kamu merasa keberatan dan (suka tinggal menikmati kesenangan) ditempat (masing2).Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia berbanding akhirat? (kesukaan kamu itu salah)kerana kesenangan hidup didunia ini hanya sedikit jua berbanding (kesenangan hidup) diakhirat kelak.

Jika kamu tidak pergi beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah dan membela agamanya) , (Allah) akan menyiksa kamu dengan azab siksa yang tidak terperisakitnya dan ia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain dan kamu tidak akan dapat mendatangkan mudarat sedikit pun kepadanya dan ingatlah Allah amat berkuasa keatas tiap-tiap sesuatu."


3. Mengundur diri dari berkorban dan menyerahkan jiwa raga serta harta benda pada jalan Allah adalah menyeleweng dari landasan yang asal.

4. Sebarang perubahan niat jihad untuk menegakkan kalimah Allah kepada niat-niat lain dikira sebagai menyeleweng.

5. Tidak mematuhi peraturan-peraturan perang dan kefahaman jihad mengikut islam seperti membunuh kanak-kanak,wanita dan orang tua, penipuan dalam harta rampasan perang dikira sebagai menyeleweng.

6. Terburu-buru dalam menggunakan kekuatan senjata dan menghadapi musuh sebelum masanya yang sesuai tanpa membuat persiapan yang diperlukan adalah menyeleweng dan terdedah kepada berbagai-bagai bahaya.

Apa yang saya nak tekankan ialah dalam perkara 5 dan 6 bahawa lingkungan perjalanan dakwah dan jihad kita mestilah selari dengan Al-quran dan sunnah dan kita percaya pimpinan tertinggi kita dari pelbagai peringkat telah larut dengan perkara ini, maka tugas kita ialah taat dan setia terhadap arahan yang telah dikeluarkan oleh pimpinan selagi tidak bercanggah dengan al-quran dan hadith.

Pengikut atau pendokong parti diperingkat bawahan juga tidak boleh terburu-buru untuk mengambil sesuatu tindakan dan mengeluarkan kenyataan, ianya perlu diserahkan kepada pimpinan tertinggi bagi mengelak api fitnah yang akan dinyalakan oleh pihak musuh.

No comments: