Sunday, October 23, 2011

Rakyat diputar alamkan oleh si dia ni.....


Ucapan Najib dalam Malaysiakini.

PM puji HIMPUN 'aman' tidak seperti BERSIH 2.0

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memuji penganjur Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN) yang bertujuan mempertahankan akidah umat Islam yang berlangsung semalam merupakan contoh penganjuran perhimpunan secara aman seperti yang dihasratkan kerajaan.

Himpun placardsKatanya, perhimpunan anti murtad itu cukup berbeza dengan BERSIH 2.0 yang menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya di negara ini pada 9 Julai sehingga lebih seribu perserta ditangkap dan dikenakan pelbagai dakwaan.

"Perhimpunan semalam berlangsung secara aman dan terkawal, tidak ada sesiapa pun yang rasa terganggu, tertekan atau tidak selamat.

"Itulah hasrat kerajaan apabila kita menawarkan stadium untuk BERSIH 2.0 mengadakan perhimpunan mereka," katanya kepada pemberita selepas Perhimpunan Perdana Bersama Perdana Menteri Dengan Pesara Dan Bekas Polis di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur, hari ini.

bersih rally july 9 crowd face-off with police 1Menurut Najib, berbanding dengan kekecohan dan huru-hara semasa BERSIH 2.0 dengn perhimpunan semalam, terdapat perbezaan yang besar.

Najib berkata HIMPUN mencerminkan usaha dalam agenda pembaharuan kerajaan bagi meminda Seksyen 27 Akta Polis untuk membenarkan lebih banyak ruang untuk demonstrasi aman.

"Kita akan mengkaji apa yang berlaku semalam dan mengkaji norma-norma di negara lain. Pihak Ketua Polis Negara dan Kementerian Dalam Negeri sedang meneliti perkara ini dan kita akan merumuskan apa yang terbaik, sesuai dengan amalan sebuah negara yang mengamalkan demokrasi moden dan progresif," kata Najib.

NONEBeliau berkata langkah itu perlu bagi mengimbangi antara hak asasi dan kepentingan umum dalam soal keamanan dan ketenteraman awam.

Mengulas resolusi perhimpunan itu yang meminta kerajaan menggubal undang-undang khusus bagi mencegah dan membendung gejala murtad dan kegiatan memurtadkan umat Islam di negara ini, Najib berkata kuasa mengenai agama tertakluk kepada kerajaan negeri.

10 resolusi

"Saya percaya jika perlu akta ini, pihak negeri akan teliti tuntutan yang dibuat dan diberi tindakan sewajarnya," katanya.

himpun rally hasan ali speaking 2Tuntutan itu merupakan antara 10 resolusi yang dicapai pada perhimpunan berkenaan, selain memastikan undang-undang pencegahan yang tegas dan kukuh untuk memelihara kemuliaan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan dapat dimasukkan sebagai kandungan utama akta yang akan menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri.


ULASAN : Hihi...malam ni terjumpa laporan Malaysiakini yang menyebut lebih kurang maksudnya (PM puji himpunan sejuta ummat kerana perhimpunan itu aman).PM sekarang dalam proses nak bersihkan nama dia yang kian tercalar setelah meruudum di mata dunia dan negara sendiri selepas himpunan BERSIH.Katanya lagi (perhimpunan ini cukup berbeza dengan himpunan BERSIH 2.0). Saya taklah sampai nak kata mangkuk hayun kepada beliau...tapi cumanya nak sebut.....himpunan BERSIH hari tu, boleh jadi aman jugak kalau polis tak kacau....tak sembur water canon, tak tembak gas pemedih mata....jadi amanlah himpunan tersebut.Tapi Kalau buat dalam studium,pastu tutup pintu pagar dan sembur water canon, lepas gas pemedih mata.....tak aman jugak.....Atas arahanlaaa....kalau arahan orang atas jahat, maka tindakan orang bawah pun macam tulaaa jahatnyaaa.....PM Kata lagi... ( Itulah hasrat kerajaan apabila kita menawarkan studium untuk BERSIH 2.0 ) . Sah PM ni merapu...sebelun BERSIH 2.0 diadakan..mula-mula tawar studium untuk berhimpun, tapi bila setuju nak berhimpun...suruh ambil premit pulak...pastu pertubuhan haram pulak alasannyaa....banyaklaa kamu punya alasan kerana tak nak bagi berhimpun.....Tak payah cakap apalaaa.....orang dah meluat dengan ucapan-putar alam macam ni.....

No comments: